30 Mart 2015 Pazartesi

6-9 yaş için Zack ile Vakvak


Minika Çocuk’ta yayınlanan Zack ile Vak Vak 6-9 yaşa hitap ediyor. Çizgi film, büyük bir kitabın içinde geçiyor ve karakterler farklı mekânlara geçmek için kitabın sayfasını çeviriyorlar. Zack and Ouack yani Zack ile Vak Vak çizgi filmi adından da anlaşıldığı gibi Türk yapımı değil, ABD kökenli televizyon kanalı Nickelodeon’dan alınmış.


Zack 7 yaşında ve tam bir maceraperest. Önüne çıkan engellere korkusuzca çözmeye çalışan bir karakter. Arkadaşlarıyla uyum içerisinde araştırmalar yapıyor. İçerisinde şiddet içeren çizgi film yerine bu tarz macera konulu çizgi filmleri çocuklara izletmekte fayda var; izlerken çocukların merak duygusunu arttırıyor. Zack engelleri, fiziksel yönde savaşarak değil akıl gücünü kullanarak aşmaya çalışıyor. 



Çocuklar beğendikleri karakterleri hemen model olarak alırlar. Bu yüzden çocuklarımızın izlediği çizgi film ve karakterleri anne-baba olarak mutlaka analiz yapmamız gerekiyor. İmkanım varsa kızımın yanına oturur onunla televizyon izlerim. Eğer sakıncalı bir şey görürsem de izletmiyorum, alternatif çizgi filmlerine yönlendiriyorum.


Bu çizgi filmde karakterlerin sanki hiç ailesi yokmuş gibi. Zack ve Kira hayvanlar âlemindeler. Maceradan maceraya koşuyorlar, farklı mekanlara gidiyorlar ama bir şeyler eksik. Genelde bu tarz çizgi filmlerde karakterler sanki ayrı bir dünyada yaşıyormuş gibi kurgulanıyor. Aile yok, sorumluluk yok, onların tek amacı var; maceraya atılmak. Tamam maceraperest olmaları güzel ama bunu örnekleyen çocuklar ne yapacak? Hangi çocuk annesinden izin almadan farklı bir semte ya da markete gidebilir. 



Şimdilik bu kadar…

Çok izlenen çizgi filmlerdeki karakterin daha kapsamlı analizlerini daha sonraki yazılarımda sizlerle paylaşacağım. 

Önerilerinize ve eleştirilere açığım. E-posta yoluyla fikirlerinizi iletebilirsiniz.


 



1 yorum:

  1. youtube - YouTube - Visions & Videos - Visions & Videos
    Visions & Videos · Videos on YouTube youtube to mp3 converter android · Videos on YouTube · Video. YouTube. Video. Videos. Videos. YouTube · Videos on YouTube · Videos on YouTube. Videos on YouTube · Videos on YouTube · Videos on YouTube. Videos on YouTube. Videos on YouTube · Videos on YouTube.

    YanıtlaSil