30 Temmuz 2015 Perşembe

0-3 yaş neler izlememeli?


Genel olarak 0_3 yaşın dikkatini ağır hareket eden animasyonlar, bol müzikli, rengarenk formatta programlar çekiyor. Bu tarz programlarda doğal ses ne kadar kullanıp, kullanılmıyor takip etmeli. Doğal sesin olmadığı çocuk programlarını mümkün olduğunca bu yaş grubuna izletmeyelim. Yeni bilgilere, keşfetmeye aç olan 0-3 yaş dış sesleri ayırt etmeye başlar. Bir rüzgarın sesi, köpeğin, arabanın vs. sesi çocuklar için çok önemli. Yenidoğan bebek bile annesini ilk kokusundan, ikinci sesinden tanır. Doğal ses efektlerinden uzak bir programla karşılaşan bu çocuklar bocalayabilirler.



TRT Çocuk' ta hem yapım, hem de çekim aşamasında çalıştığım için programın montajında ve çekim esnasında doğal seslerle uğraşmak vakit alıyor. Müzik kullanmak ise tam tersi. Varın gerisini siz düşünün.



Mesela Duck Tv’i kızımın izlediği bir kanal. Eğitici programları da var fakat genelde doğal sesler kullanılmıyor, hep arka fonda müzik ve karakterler anlamsız sesler çıkartıyorlar. Indı, The Way we travel, Didy Baby, Oli, Leon Art, Sippi sappi gibi programları örnek olarak sayabilirim.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder